Grzyby
PAMIĘTAJ – GRZYBY NIE SĄ ROŚLINAMI !!!
Grzyby to nie rośliny. Tworzą osobne królestwo. Nie potrafią prowadzić fotosyntezy i są cudzożywne. Odżywiają się rozkładając martwe szczątki organiczne. Z tego powodu w łańcuchu pokarmowym zaliczymy je do reducentów (destruentów).
Myśląc o grzybach mamy przed oczami kapelusz na nóżce zwanej trzonem. Trzeba jednak pamiętać, że tak wygląda tylko część grzybów żyjących na Ziemi tzw. grzyby kapeluszowe.
Grzyby to organizmy jednokomórkowe i wielokomórkowe, żyjące w glebie, wodzie i w organizmach żywych.
Grzyby jednokomórkowe
Grzyby wielokomórkowe
BUDOWA GRZYBA KAPELUSZOWEGO
Grzyby zbudowane są z grzybni, którą tworzą rozgałęzione nitki, czyli strzępki. Zbite strzępki grzybni tworzą owocniki, np. u pieczarki.
Budowa przykładowych grzybów kapeluszowych
10 faktów o grzybach
PAMIĘTAJ – NIE WSZYSTKIE GRZYBY SĄ JADALNE.
Zasady zbierania grzybów
- Grzyby można zbierać tylko poza obszarami chronionymi.
- Nie należy pozyskiwać grzybów z miejsc położonych w pobliżu dróg i na obszarach zanieczyszczonych.
- Należy zbierać wyłącznie grzyby dobrze znane.
- Najbezpieczniej zbierać grzyby z rurkami pod kapeluszem, gdyż nie ma wśród nich gatunków śmiertelnie trujących.
- Owocniki o pełnym i twardym trzonie wykręca się z podłoża, a pozostałe odcina przy samej ziemi.
- Miejsce po grzybie należy przykryć ściółką i lekko ucisnąć, co zapobiega wysuszeniu odkrytej grzybni.
- Nie należy zbierać owocników zbyt młodych, słabo wykształconych, które są trudne do rozpoznania.
- Nie należy zbierać grzybów starych, zwiędniętych. Wysypią się z nich zarodniki, z których powstanie nowa grzybnia.
- Grzyby niejadalne i trujące są pokarmem zwierząt, dlatego nie należych ich niszczyć.
- Do przechowywania grzybów służą przewiewne kosze; nie należy wkładać ich do plastikowych toreb ani wiader.